Tilbake
Medieoperatørene
Medieoperatørene
Medieoperatørene
Skriv ut

Tungeskjærerne

Tungeskjærerne er en barnedokumentar om barn som skjærer torsketunger.  I filmen følger vi Ylva fra Oslo som skal prøve å skjære tunger for første gang.

Hva vil det si å ha et bra barneliv? Blir barn i dag overbeskyttet? Barna som vi møter i denne filmen er eksempel på det stikk motsatte; Vi er i Nord-Norge, nærmere bestemt landets største fiskerikommune, Øksnes i Vesterålen. Sammen med fiskere som sløyer torsk mens blodet spruter, står Tobias (10) bøyd over et kar med avkappede torskehoder. Han svinger kniven skremmende kjapt, mens han skjærer torsketunger som han trer ned på en lang, skarp spiker. Her nede på kaia har Tobias og 100-talls andre barn tjent sine egne penger fra 5-årsalderen. De jobber som torsketungeskjærere, og mange kan tjene opp mot 50 000 kroner i løpet av vinteren. Denne jobben har alltid vært forbeholdt barn, en tradisjon som har vart like lenge som fiskernes eksistens.

Lærarrettleiing

Du finner lærerveiledning og for- og etttarbeid i filmstudiearket. Dette kan du enkelt skrive ut via knappen nederst på arket. 

Om utøvarar og produsentar

  • Arrangert av: Møre og Romsdal fylkeskommune
  • Produsent: Medieoperatørene as
  • Idé/ opplegg: Solveig Melkeraaen (regissør hos Medieoperatørene)

Om kunstnar / utøvar / gruppe

Solveig Melkeraaen (regissør hos Medieoperatørene) er en av Norges mest anerkjente dokumentarregissører. Hun har blant annet laget filmen Flink pike, og turnerte i DKS Akershus med den i 2014.