Tilbake
Samlaget
Hugo Opdal
Skriv ut

Ingunn Røyset - Brevet frå krigen

Jorun var 12 år då krigen starta, då bombefly flaug over flaggstonga i hagen og rett over huset. Livet på ferieidyllen Lindøya i Oslofjorden vart aldri det same. Frå kjøkkenvindauget var Jorun vitne til den tyske invasjonen 9. april 1940, ho såg allierte fly som slapp bomber over Oslo sentrum og Donau som segla sakte forbi med dei norske jødane på veg til Tyskland.

Produksjonen tek utgangspunkt i sakprosaboka Brevet frå krigen (Samlaget, 2017), der 89 år gamle Jorun fortel om opplevingane sine under oppveksten på Lindøya i Oslo frå 1940-1945. Jorun og foreldra hennar var ein av fleire familiar som var fastbuande på øya under krigen. Gjennom opplevingane til Jorun vert sentrale sider av norsk okkupasjonshistorie skildra, men vi får også vite korleis det er å vekse opp i krig.

Ved hjelp av foto, forteljing og enkle skriveoppgåver kjem vi tett på korleis det er å vere i ungdomsskulealder og leve i frykt for at huset ditt, øya di og byen din skal bli bomba.

Eg visste ikkje kva krig var. Ikkje før bombeflya kom over huset vårt. Ikkje før soldatar tok skulen vår, og folk vart sett i fengsel. Eg kunne ikkje lenger stole på nokon, ikkje på naboen, ikkje på onkelen min, og ikkje på veninna mi. Den dagen tyskarane kom, forstod eg kva krig var. Då forstod eg at alle kan døy. Eg også.

Bokmeldingar:

"Jorun er et fantastisk vitne til den tiden hun voks opp i, hun forteller innlevd og detaljert om store dramatiske begivenheter og de små i dagliglivet, men også om sorgen ved å miste en søster til sykdom. ... Innholdet og nærheten i fortelling er det ingenting å si på. Et ungt menneske er et ungt menneske. Da som nå."  - Leif Ekle, NRK


Produksjonen er støtta av DKS Bergen og Kultursekken Møre og Romsdal (DKS).

Om utøvarar og produsentar

  • Arrangert av: Møre og Romsdal fylkeskommune
  • Produsent: Ingunn Røyset / Nina Elisabeth Bøe
  • I samarbeid med: Norsk Forfattersentrum

Om kunstnar / utøvar / gruppe

Forfattar Ingunn Røyset debuterte som barnebokforfattar i 2012 med biletboka Prins Storm i samarbeid med illustratør Annlaug Auestad. Dei et ikkje sjokoladepålegg i krigen kom ut i 2014. Oppfølgjaren Aldri fred å få kom ut i 2015. I 2017 kom Brevet frå krigen, ei sakprosabok som også handlar om andre verdskrigen. Alle bøkene er utgitt på Samlaget.
Ingunn Røyset har ein mangfaldig yrkesbakgrunn som stylist, journalist og landbruksavløysar. Ho bur på Flø på Sunnmøre.